Nie všetky akcie na úvery dostanú klienti v bankách ´zadarmo´

14.12.2013 Bratislava

Bratislava 14. decembra (TASR) – Slovenské banky pred vianočnými sviatkami lákajú klientov na výhodnejšie pôžičky. Viaceré z nich sa tak rozhodli znížiť úrokové sadzby, či klientom odpúšťať vstupné poplatky. Podľa odborníka portálu Finančná hitparáda Maroša Ovčaríka je tohtoročná "vianočná" kampaň bánk porovnateľná s minulým rokom. "Intenzita akcií v bankách je minimálne taká ako minulý rok, keď nie väčšia. Banky lákajú najčastejšie na odpustenie vstupného poplatku a zníženie úrokových sadzieb," konštatuje Ovčarík.

V súčasnosti väčšina bánk ponúka akcie na hypotéky aj na spotrebné úvery. Ak sa klienti rozhodnú na nákup vianočných darčekov vziať si v banke úver, mali by si dobre prečítať podmienky jeho čerpania. Nižší úrok totiž nie všetky finančné domy dávajú len tak "zadarmo". "Zníženie úrokových sadzieb často podmieňujú zriadením bežného účtu a jeho aktívnym využívaním. Niektoré banky majú podmienku uzavrieť si poistenie schopnosti splácať úver, prípadne využitie aj ďalších produktov," vysvetľuje Ovčarík.

Na slovenskom trhu sa však nájdu aj také banky, ktoré ponúkajú jednotnú úrokovú sadzbu pre všetkých klientov bez rozdielu ich bonity. Bonusom pri pôžičkách je v niektorých bankách aj finančná odmena počas ich čerpania. "Novou formou zvýhodnenia sú akcie, pri ktorých banky dokážu odpustiť časť splátok alebo časť úrokov pri riadnom splácaní úveru, prípadne splnení ďalších podmienok," dopĺňa Ovčarík.

Podľa jeho slov sa tak tieto ponuky oplatí využiť, pretože úvery sú v rámci akcií výhodnejšie ako bežne počas roka. Treba si však dôkladne prečítať podmienky poskytnutia úveru.
 

Vyberte región